Οι άνθρωποι

Οι Κρεμαστιανοί

Αν επισκεφθεί κάποιος τον Κρεμαστό κάποια καθημερινή ημέρα στη διάρκεια του χειμώνα, θα διαπιστώσει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι λίγοι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, κάμποσοι νέοι, και μόνο πέντε παιδιά σε ηλικία Δημοτικού – Γυμνασίου, που αναγκάζονται να πηγαίνουν σχολείο σε γειτονικά χωριά με μισθωμένα ταξί. Οι περισσότερες οικογένειες ζουν μόνιμα στη γειτονική Χαλκίδα και το Αλιβέρι, και άλλες στην Αθήνα, όπου η προσφορά εργασίας είναι μεγαλύτερη και οι συνθήκες διαβίωσης καλύτερες.

Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του Κρεμαστού ασχολούνται ως επί το πλείστον με την παραδοσιακή γεωργία και παράγουν λάδι, κηπευτικά, σιτηρά, μέλι, καρύδια, αμύγδαλα, γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, είναι άνθρωποι που δεν καταβάλλονται εύκολα, διαθέτουν δυνάμεις, πείσμα και αντοχές, αγαπούν πολύ τον τόπο τους και είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι.

Τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Κρεμαστός σφύζει από ζωή, γιατί όλοι επιστρέφουν στο αγαπημένο τους χωριό, στο πατρικό σπίτι ή στην εξοχική κατοικία, για να δούν τους συγγενείς, να απολαύσουν την εξοχή, να μυρίσουν τη γη τους, να ποτίσουν τις ελιές τους, να πάνε για κυνήγι, να πιούν ένα ποτήρι κρασί στα μαγαζιά. Όπως έχει πει κι ο συγχωριανός μας ο Νίκος Αρβανίτης, «ο Κρεμαστός είναι για τους Κρεμαστιανούς, ο ομφαλός της γης».

Το ευχάριστο είναι ότι τελευταία πληθαίνουν οι νέοι και τα παιδιά τους χωριού, κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει όποιος επισκεφθει τον Κρεμαστό ειδικά τα καλοκαίρια, όπου η πολλά υποσχόμενη νέα γενιά φροντίζει να κάνει iδιαίτερα αiσθητή την παρουσία της!

Οι Κρεμαστιανοί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.